Dacă ar fi să îl credem pe John Steinbeck pe cuvânt, Valea Salinas este cel mai frumos loc de pe pământ, dar tot aici locuiesc oamenii cei mai blestemaţi de soartă. Marcat de locul unde a copilărit, autorul pune pe hârtie cele mai frumoase culori şi peisaje pentru a descrie împrejurimile în care familia lui a trăit. Cartea nu a fost ceea ce mă aşteptam să fie..a fost mult mai mult! Cu ce aş putea să încep?! Da, este povestea lui Cain şi a lui Abel transpusă dar nu doar o dată, ci de două ori, în aceeaşi familie. Adam şi Charles sunt fii lui Cyrus Trask, având mame diferite, ambele murind tinere. Rămas singur, Cyrus şi-a crescut cum a ştiut mai bine cei doi băieţi, antrenându-i şi pregătindu-i pentru o carieră militară. Dar când timpul a venit, el a ales să îl trimită la război numai pe Adam, fiul mai plăpând şi mai naiv, lucru care l-a stârnit pe Charles împotriva fratelui său încercând să îl omoare. Motivul neîntelegerilor dintre cei doi fraţi a fost clar: tatăl îl iubea mai mult pe Adam iar Charles era invidios în ciuda faptului că îşi iubea fratele extrem de mult.
"Există o sete de fericire, spunea Samuel, pe care o lume întreagă şi un car de bunătăţi nu pot să o potolească.."
În paralel cu povestea fraţilor Trask ne este prezentată viaţa familiei Hamilton, mai exact a bunicului, unchilor şi mătuşilor lui John Steinbeck. Samuel Hamilton este personajul pe care nu ai cum să nu îl îndrăgeşti încă din prima clipă. În ciuda vieţii grele şi a lipsei de noroc în viaţă, a crescut cu mândrie şi plin de speranţă mai mulţi copii decât îşi permitea. Un optimist convins, el nu se lasă doborât de nimic.
Dar să ne întoarcem la fraţii Trask. La uşa lor ajunge o femeie, Cathy, despre care aflăm că şi-a ars părinţii de vii în casă, iar apoi a ajuns prostituată şi a stors de bani un peşte. Adam se îndrăgosteşte pe loc de ea şi împotriva voinţei fratelui său se căsătoreşte cu Cathy. Împreună pleacă spre Salinas unde îşi cumpără o fermă şi îl cunoaşte pe Samuel care devine cel mai bun prieten al lui. Cathy rămane însărcinată şi aduce pe lume doi băieţi, gemeni, pe care îi abandonează împreună cu soţul ei. Copiii sunt crescuţi de un servitor chinez şi de un tată absent şi lipsit de viaţă, însă învaţă să ţină unul la altul şi să îşi respecte părintele. Deşi gemeni, băieţii sunt total diferiţi, sau cum crede Cal, el este rău iar fratele său Aron este bun.
"În nesiguranţa în care trăim, sunt convins că, în adâncul inimii lor, oamenii vor sa fie buni şi să fie iubiţi."
Complexitatea poveştii este ameţitoare, multitudinea de personaje şi capacitatea de conturare individuală cât şi în corespondenţă cu celelalte personaje nu are cum să nu te surpindă. O mare parte a cărţii am fost marcată de personajul Cathy şi răutatea pură de care dă dovadă însă capitolele despre Samuel erau menite întocmai pentru a aplana impactul. Au fost paragrafe care pur şi simplu m-au lăsat fără cuvinte, iar acestea erau cele în care sentimentele şi gândurile care îl măcinau pe Cal erau redate. Un personaj extrem de complex şi de contradictoriu care poate trece uşor de la copil la adult sau de la erou la antagonist. Pot spune că am aşteptat mai mult de 500 de pagini apariţia lui cu inima la gură şi nu am fost dezamăgită.
La răsărit de Eden este una dintre cărţile acelea pe care nu vrei să le termini vreodată, mai ales când povestea se întinde pe trei generaţii în două familii, când fiecare rând pare sa fie o lecţie de viaţă, când fiecare personaj devine mai interesant după fiecare capitol. Lista cărţilor pe care aş vrea să le recitesc este foarte scurtă, dar ştiu sigur că La răsărit de Eden este în capul acesteia.
"...şi un lucru e sigur: când zeii se prăbuşesc, nu o fac pe jumătate..."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu