vineri, 24 februarie 2017

5 filme despre scriitori

    Cand iubesti cartile, cum ai putea sa nu iubesti si filmele inspirate din carti sau despre autori? Am facut o scurta lista cu filme dragute si interesante de vazut in weekend-ul ce se apropie, potrivita pentru cititori:

    The Last Station (2009), ii are in rol principal pe Christopher Plummer si Helen Mirren care interpreteaza rolurile lui Lev Tolstoi, respectiv Sofia Tolstaia, in ultimul an de viata al marelui scriitor. In 1910, dupa ce renunta la facultate, Valentin Bulgakov (James McAvoy) se angajeaza ca secretar al lui Tolstoi si incepe sa locuiasca la Iasnaia Poliana. El observa relatia tensionata a celebrului cuplu dar si situatia din ce in ce mai precara a sanatatii autorului. Cu putin timp inainte de moarte Lev Tolstoi pleaca intr-o ultima calatorie cu trenul, destinatia fiind necunoscuta atat fiicei cat si medicului sau care il insotea, murind dupa aproximativ o luna. O distributie extraordinara, talentata, un Christopher Plummer absolut incantator si placut de privit, un scenariu foarte bun, apropiat de realitate, o coloana sonora emotionanta, toate elemente ale unui film ce merita vazut.


    Becoming Jane (2007) este un film despre viata indragitei Jane Austen, autoarea celor mai frumoase povesti de dragoste ale literaturii britanice. Anne Hathaway isi pune boneta si ia penita de scris pentru a interpreta rolul romancierei la inceputul carierei sale. Indragostita de Tom Lefroy (James McAvoy, iar), Jane invata ce este iubirea dar si dezamagirea, aceasta poveste de dragoste din viata ei fiind inspiratie pentru Mandrie si Prejudecata, dar si pentru toate celelalte carti cu final fericit, unul de care ea nu a avut parte. Filmul are acelasi aer amuzant, romantic dar si usor tragic pe care il au scrierile autoarei, iar pentru admiratorii lui Jane Austen este perfect de vazut intr-o dupa-amiaza de weekend.

Jane Austen: If I marry, I want it to be out of affection. Like my mother. 

   Genius (2016). Am asteptat filmul acesta cu nerabdare. Destul de subapreciat, dar mie personal mi-a placut. Max Perkins, interpretat de Colin Firth, a fost unul dintre cei mai cunoscuti editori literari, iar filmul urmareste viata lui pe parcursul colaborarii si relatiei de prietenie cu Thomas Wolfe, adus la viata de nimeni altul decat excentricul Jude Law. Dupa citirea primului manuscris al lui Wolfe, Perkins vede in el un geniu, unul care ar putea sa ii depaseasca chiar si pe Fitzgerald si Hemingway, autori ai caror carti au trecut prin mana lui inainte de a vedea lumina tiparului, si il ia sub aripa sa. Dupa primul volum care ii aduce faima lui Wolfe, relatia lor devine si mai stransa, Perkins devenind insa mai greu de controlat, atat faima cat si cuvintele din capul lui afectandu-l vizibil. Este un film despre prietenie, despre intelegere ..si despre genii.


   Freedom Writers (2007) este un film pe care l-am vazut de 3 ori, si daca l-as vedea iar nu m-as plictisi. Nu este despre un scriitor anume, ci despre o profesoara, Erin Gruwell (Hilary Swank), care incearca sa inspire o clasa de elevi cu notele cele mai mici sa isi continue studiile chiar si dupa liceu. Metoda ei de a-i apropia pe copii si de a le arata ca pot mai mult decat cred altii a fost de a-i invata despre toleranta, ducandu-i in excursii si cumparandu-le carti, iar mai apoi cerandu-le sa scrie jurnale care au fost mai tarziu publicate sub forma unei carti. Freedom Writers este un film inspirational care te face sa intelegi ca inca mai sunt oameni acolo, in lume, care fac bine putin cate putin, realizand ceva mare.



   Kill Your Darlings (2013) este filmul meu preferat in materie de filme biografice. Spre deosebire de celelalte, nu este foarte usor de "digerat". Daniel Radcliffe joaca rolul lui Allen Ginsberg la inceputul studentiei, inante sa devina un autor cunoscut. El il intalneste pe Lucien Carr, interpretat de Dane DeHann, un baiat de bani gata, renegat de familie, un personaj problematic dar cu deschidere la "lumea buna" a literaturii americane din anii '40. Carr si Ginsberg devin foarte apropiati si incearca impreuna cu Jack Kerouac sa lanseze un nou curent literar. Ginsberg afla de relatia problematica a lui Carr cu David Kammerer, si in ciuda instabilitatii psihice si emotionale a acestuia ramane infatuat de geniul sau. John Krokidas face o treaba formidabila cu acest film. Este profund, misterios si intrigant, cu o aura intelectuala intensificata de jazz-ul din coloana sonora dar si de talentul celor doi actori din rolurile principale.


    Daca ati vazut aceste filme, nu-i problema, mai am cateva: The Hours cu Nicole Kidman si Meryl Streep, un film inspirat de viata si cartile Virginiei Woolf, Shakespeare in Love, o comedie romantica, castigatoare a 7 premii Oscar, sau Finding Neverland despre J. M. Barrie, interpretat de Johnny Depp, si ce l-a inspirat sa scrie Peter Pan. Vizionare placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu